Det er let for ansatte at træde ved siden af på Facebook. Derfor bør virksomheder have klare retningslinjer for brugen af sociale medier. Både i og uden for arbejdstid
Er arbejde og Facebook en god kombination? Ikke altid. Det vidner tilfælde af fyringer som følge af brug af det sociale medie i arbejdstiden om. Derfor bør virksomheder blive bedre til formulere en klar politik på området. Det mener Peter Hallgren, der er indehaver af Fair Advokater i Ballerup.
“Det har afgørende betydning, om man har en politik eller ej på området. Hvis ikke er det nemlig meget sværere at skille sig af med en medarbejder,” fortæller han og henviser til en sag ved Vestre Landsret fra 2014, hvor en Vestas-medarbejder var blevet bortvist og fyret for at bruge for meget tid på Facebook og andre online-ærinder.
“Vestas kunne ikke bare skride til bortvisning, selvom de fik rettens ord for, at en fyring var i orden. De havde nemlig ikke formuleret, hvilke konsekvenser en overtrædelse skulle have,” siger advokaten.
Fyringer på sociale medier
Fyringer foranlediget af sociale medier er dog ikke længere et særsyn. En undersøgelse som Epinion har lavet for magasinet Finans viser nemlig, at 35 personer ud af knap 1400 adspurgte kendte nogen, som var blevet fyret på baggrund af adfærd på Facebook eller LinkedIn. Det er omkring 3 procent.
Det var ting som negativ omtale af arbejdspladsen, videregivelse af fortrolig information, kontakt af kunder og i visse tilfælde opførsel af upassende og seksuel karakter, som udløste fyresedlerne.
Også kommunikationsrådgiveren Kresten Schultz Jørgensen har for nylig påpeget problematikken.
“Jeg har selv engang måttet sige farvel – helt farvel – til en medarbejder i 20erne, der på Facebook havde fortalt, om hvor ‘nederen’ det var at arbejde med et ‘dødssygt’ projekt, når det er mandag, og man har meget mere lyst til at sole sig i Kongens Have. En opdatering, kunden ret chokeret læste med på,” skev Kresten Schultz Jørgensen, der er direktør i bureauet Lead Agency, i et blogindlæg for business.dk.
En gråzone
Ovenstående historie melder intet om en eventuel retssag, men havde der været én, er det ikke sikkert, at den ville være faldet ud til arbejdsgivers fordel. Således vandt en bankansat en sag om uberettiget fyring, efter hun i 2012 havde lavet denne knap så høflige Facebook-opdatering:
”Ferie! Gid Fanden havde folk, der kommer i tanke om indskud på børneopsparinger og pensioner den sidste bankdag i året! Der er fucking 364 andre dage i året, hvor du kan ringe om det!”.
Det er sager som denne, der får advokat Peter Hallgren til at efterlyse klare retningslinjer:
“Man skal være loyal overfor sin arbejdsgiver uanset hvad. Men hvis man kommer med ytringer på Facebook, som fornærmer arbejdsgiver eller kunder, er det lidt en gråzone. Der er både hensynet til ytringsfrihed og så dét, at alle små utydeligheder bliver tolket til fordel for arbejdstageren her i landet. Derfor står man som virksomhed sikrere, hvis man har en stram og klart defineret personalepolitik,” fortæller han.