Edward Snowden designer lige nu et smartphone-cover, der slår alarm, hvis din mobiltelefon bliver hemmeligt overvåget
Imens den personlige datahøst buldrer derudaf i en mere og mere digitaliseret verden, øges den digitale mistillid. Men ikke så overraskende vokser der ud af denne mistillid også et marked for at sætte forbrugernes behov i centrum og give dem råderetten over deres egne data tilbage.
Den amerikanske whistleblower Edward Snowden vil nu ind på det marked. Han blev verdenskendt som manden, der lækkede tonsvis af fortrolige NSA-dokumenter fra den amerikanske efterretningstjeneste og har siden levet for at sætte information fri. Men ikke al information.
Nu vil han nemlig med en ny gadget stoppe smartphones i – uden ejerens viden – at dele information med nogen, der ikke har fået lov til at kigge med.
Sammen med hardwarehackeren Andrew “Bunnie” Huang er Snowden i gang med at udvikle et nyt smartphone-cover, som du kan sætte på din smartphone, så du hele tiden kan holde styr på, om din smartphones radiosendere overvåges uden din viden. Det skriver både DR og Wired.
LÆS OGSÅ: Hvad skal du med min lommelygtedata?
Opfundet til brændpunkter
Smartphonen har i mange år været en skændet synder, når det kommer til ubevidst videregivelse af personlig data gennem telefonens trådløse opkoblingsmuligheder. Apple, Google og Facebook er gigantvirksomheder, som logger milliarder af menneskers data hver eneste dag og tjener penge på at sende forbrugernes data videre til højest bydende. Det er heller ikke nyt, at offentlige instanser og efterretningstjenester gør brug af borgernes personlige dataadfærd.
Som udgangspunkt er denne nye anti-overvågnings-gadget en opfindelse, den eksilramte amerikanske whistleblower vil udvikle til journalister, aktivister og rettighedsforkæmpere i verdens brændpunkter, fordi han mener, at disse grupper er sårbare mål for modstanderes digitale overvågning.
LÆS OGSÅ: Cyborg: Du kan redde verden med din data
Snowden og Huang vil give brugerne mulighed for at holde øje med den datatrafik, der foregår mellem deres smartphones antenneudstyr og omverdenen. Ideen er, at de kan blokere telefonen, hvis en overvågning pludselig skulle finde sted, så deres position ikke afsløres, når de fx rapporterer fra- eller befinder sig ved frontlinjen. Det skriver de to bagmænd i denne udtalelse.
Det er ifølge Snowden og Huang ikke nok at sætte din telefon på flyfunktion eller putte den ned i de såkaldte radiotætte-poser. Efterretningstjenester og andre interesserede kan stadig tracke og overvåge din færden, fordi disse beskyttende foranstaltninger kan hackes.
Hele hovedideen med det nye cover er, at selvom det blokerer for telefonens radiosendere, fungerer telefonens hardware til at optage lyd og billeder stadig, så fx journalister kan udføre deres arbejde.
LÆS OGSÅ: Big data i byggebranchen er en milliardforretning
Hold på din data!
Pernille Tranberg, der til daglig rådgiver i dataetik, mener, at der er en helt reel trussel for Snowdens målgruppe. Men hun ser også en god beskyttelsesmulighed for andre faggrupper samt helt almindelige mennesker, der kerer sig ekstra om deres personlige data i disse tider, hvor vores omgivelser bliver mere og mere opkoblede, og i højere og højere grad kommunikerer med vores smartphones, idet vi haster forbi.
“Det er klart, at nogle har mere brug for det end andre, fx forretningsfolk med forretningshemmeligheder, højtstående politikere, der er bange for hacking og lignende,” siger hun til Magasinet F5.
“Men helt almindelige mennesker kan også have gavn af det, hvis de ønsker at slippe for tracking. Fx formoder jeg, at lygtepæle og andre smart-city elementer ikke kan hive data ud af din telefon via wifi og bluetooth, hvis du bruger et Snowden-cover.”
Cover der aflurer signaler
Huang og Snowdens løsning, til at undgå at smartphonen sladrer om dig, er at bygge et hylster, som sættes på telefonen på størrelse med et eksternt batteri. De kalder den en “introspection engine”, altså en add-on, der skal undersøge telefonen indadtil.
LÆS OGSÅ: Ekspert: Følelsesdata bliver større end internettet
På en lille skærm, forklarer de, vil du kunne følge de signaler, telefonens antenner sender gennem dens indbyggede GPS, Bluetooth, Wi-Fi og mobilsignal, og måleinstrumentet vil kunne identificere dem samt opdage og alarmere brugeren, hvis der sendes signaler, når funktionerne burde være slået fra. Desuden vil der (måske) blive indbygget en knap, der automatisk slukker telefonen helt, hvis der er datafare på færde.
Snowden og Huang forventer at sende prototyper ud til afprøvning hos amerikanske journalister i løbet af i år, skriver Wired.