NILS WÜRTZENFELD
“Dit netværk er vigtigere end nogensinde”
COVID-19, lockdown og hjælpepakker har gjort fremtidsudsigterne uklare for flere danske virksomheder og har ikke mindst skabt stor usikkerhed i både budgetter og tidsplaner.
Men selvom mange virksomheder i øjeblikket sidder afventende på pengekassen, så bør topledere ikke give sparekniven til deres medarbejderes faglige og professionelle netværk. Det mener Marianne Gade Kranker, der selv er medlem af gruppen Fremtidens Supportfunktion hos F5.
Men selvom mange virksomheder i øjeblikket sidder afventende på pengekassen, så bør topledere ikke give sparekniven til deres medarbejderes faglige og professionelle netværk. Det mener Marianne Gade Kranker, der selv er medlem af gruppen Fremtidens Supportfunktion hos F5.
“Faglige netværk er vigtigere end nogensinde før. Derfor er det også en nødvendighed, at ledere gør alt, hvad de kan for fortsat at finde luft i budgettet til at sende deres medarbejdere afsted i netværksgrupper. Samtidig er det lige så vigtigt, at medarbejderne selv står fast på, at kompetenceudvikling er blevet ekstra uundværligt set i lyset af corona-krisen”, siger hun.
Marianne Gade Kranker blev tidligere på året kåret som årets F5’er, men da vi efterfølgende mødte hende til en snak om, hvad udnævnelsen betyder for hende, ville hun hellere tale om vigtigheden af et fagligt netværk – især i fremtiden.
Netværk er læring
“Hele formålet bag et professionelt netværk er blevet yderligere forstærket under corona-krisen, der har kastet folk ud i en ny virkelighed med nye udfordringer. Disse udfordringer kræver, at man udvider sit kompetencesæt – noget som gøres bedst i et fagligt netværk. Netværk er læring og vidensdeling – og begge dele er dét, vi skal tage med os ud af krisen”, understreger hun.
Som mange andre har Marianne Gade Kranker observeret, hvordan corona-krisen har været en kæmpe udfordring for de fleste danske virksomheder såvel som deres medarbejdere.
”I løbet af ingen tid er alle blevet kastet ud i at skulle tænke bredt og i helt nye baner, for på den måde at få hverdagen til fortsat at være produktiv. Derfor har krisen også fremtvunget nye veje og løsninger, hvorfra mange er kommet for at blive”, mener hun.
Ifølge Marianne Gade Kranker har alle organisationer gjort sig forskellige erfaringer under krisen, men kun gennem sparring, kompetenceudvikling og holistiske perspektiver i et netværk kan man udveksle disse erfaringer og lære af dem.
“Vi er alle blevet ramt af corona-krisen, men vi har også alle lært af den og de erfaringer, vi har gjort os, skal deles med andre. Vi er vågnet op til en ny hverdag, og for at komme styrket igennem den, kræver det mindst lige så meget networking som tidligere. Mange mennesker har i øjeblikket brug for at spørge; ‘hvad har I gjort?’ ‘hvad fungerede for jer?’ og ‘hvad har I taget med jer?’ – og ikke mindst ’hvordan forbereder vi os på en lignende situation?’ De nye processer, handlemønstre og tiltag, som er opstået ud af krisen, skal i den grad deles med andre i et netværk”, siger Marianne Gade Kranker.
Tænk ud af boksen
Hun understreger samtidig, at et fagligt post-corona-netværk er det perfekte sted at tænke ud af den sædvanligt begrænsede boks.
“Tidligere har vi alle skulle operere inden for de fastlagte rammer for, hvad der kan lade sig gøre – både i et netværk, men også i vores egen virksomhed. Under corona er rammerne dog blevet sprængt. Vi har tænkt ud af boksen som aldrig før, fordi der slet ikke har været en boks, og hvis man i sit faglige netværk fortsætter med at arbejde i dette innovative mulighedsrum, vil det resultere i medarbejdere, der virkelig bringer nye perspektiver og læringer med sig tilbage til virksomheden”, siger Marianne Gade Kranker.