heh

Magasinet F5 Update

Ledelse, arbejdsliv og organisationsudvikling

Case: Coach i robusthed måtte tage egne værktøjer i brug, da konkursen ramte

Katrine Sejersen-Permin kendte alt til metoderne til at skabe robusthed. I ti år havde hun lært dem fra sig til ledere. Da hendes egen virksomhed gik konkurs, måtte hun pludselig selv tage dem i brug.

Direktør Marianne Thyrring, DMI: Forandringsledelse klæder organisationen på til nye krav

Corona-epidemien, krigen i Ukraine, digital sikkerhed, ny teknologi og nye generationer på arbejdsmarkedet, som stiller anderledes krav til deres arbejdsliv – behovet for forandringer er som en flodbølge væltet ind over os de senere år og har omkalfatreret vores forståelse af, hvordan vi driver vores samfund. I kølvandet er fulgt nye krav til ledere og medarbejdere om forandringsparathed og omstrukturering af arbejdsproces og organisation. Det har Marianne Thyrring, direktør for DMI siden 2013, taget konsekvensen af: Forandringsledelse og psykologisk tryghed er fundamentale ledelsesværktøjer i en ’high performance’ kultur som DMI. Det skal hjælpe DMI med at forblive en robust organisation med høj implementeringskraft.

Du er bedre stillet som hvid, midaldrende mand fra Nordsjælland - men hvad gør du, hvis du er uden for den stereotyp?

Forskning af, hvem der har magten i Danmark, afslører, at det er meget nemmere for nogle mennesker end andre at få den. Den tendens gør sig også gældende i private firmaer, men forskningen viser også et middel til at springe køen over: Få dig en mentor. Det er bare ikke helt ligetil.

Et snøft til forskel

Stine Bosse blev koncerndirektør i TrygVesta efter nogle år med hårde og opslidende magtkampe. Men hvordan endte hun på toppen? Og hvordan sørgede hun for, at magtkampene ikke blussede op igen? Svaret skal blandt andet findes i et lille snøft med næsen og en stor oprydning i organisationen.

Etisk tænkning begynder i toppen

Det hjælper Too Good To Go at være en værdidreven virksomhed, men det er langt fra nok, når bæredygtighed og klimabevidsthed skal gøres konkret. Landechef Heidi Boye mener, at forandringerne skal starte i toppen for at fungere bedst.

Forstår du den verden, du arbejder i?

Virksomheder, der kun tænker på bundlinjen, er ude af trit med den verden, de er en del af. Så klar er beskeden fra diversitetskonsulent Marie Valentin Beck, der opfordrer ledere til at tage fat på mindset og strategi.

Guide: Den robuste arbejds-plads er der, hvor du trives

Robusthed kan beskues fra et organisatorisk synspunkt, som noget, der skabes på arbejdspladsen. Det mener Thomas Clausen, seniorforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, som giver fem gode råd til at skabe høj trivsel.

Guide: Fem spørgsmål, når etik skal vægtes mod bundlinjen

Hvad skal man overveje, når man som leder skal vurdere, om man skal vælge profit fra af etiske årsager? Vi har spurgt strategisk rådgiver Lasse Meldgaard Bloch, og det er blevet til fem spørgsmål, du som leder kan stille dig selv.

Guide: Sådan undgår du opslidende magtkampe

Magtkampe kan være ødelæggende for en organisations dynamik, moral og produk-tivitet. Men hvordan kan ledere arbejde aktivt for at undgå disse opslidende kampe? Her giver Caroline Hart Sehested syv essentielle råd, der kan guide enhver leder i at skabe en sund magtkultur:

I tvivl om fremtiden? Her er, hvad du kan være (u)sikker på

I fremtidens organisation bliver kritisk tænkning, omstillingsparathed og evnen til at lære nyt definerende. Og så skal tvivlen bruges som motor.

Ledere kan få superkræfter med AI – hvis de husker den sunde fornuft

Robotterne er kommet. Det afgørende er nu, hvordan vi håndterer dem, siger ekspert i kunstig intelligens, Preben Mejer. For jobfunktioner kommer til at forsvinde, men bruger vi teknologien rigtigt, kan vi vende det til vores fordel.

Personligt lederskab er fundamentet: “Du skal tage din egen iltmaske på, før du kan hjælpe andre”

For Nicolai Moltke-Leth er personligt lederskab en forudsætning for at kunne lede andre, og i personligt lederskab spiller robusthed en vigtig rolle. Som tidligere jægersoldat har han været vant til at overkomme pressede situationer, men han mener, at det er en færdighed, som alle kan lære.

Podcast "Normerne for god opførsel og forretningsstrategi kan ændre sig i morgen"

Virksomheder kan ikke bare længere overholde loven og så regne med, at de har deres på det tørre. For hvis ikke etikken er på plads, opstår der kriser og dilemmaer. Direktør i We Love People, Christina Blak, er månedens gæst i F5 Focus.

Podcast: Da Lone var åben om sin stress kom hendes ansatte og sagde tak

Hør historien om, hvordan tre måneders sygefravær ændrede Lone Hansens organisation til det bedre.

Podcast: Fokus på trivsel og værdier bliver afgørende i fremtiden

Hvis virksomheder ikke har værdierne i orden, får de overordentlig svært ved at tiltrække arbejdskraft i fremtiden. Caroline Hart Sehested rådgiver virksomheder om fremtidens talentudvikling og er denne måneds gæst i F5 Focus podcast.

Podcast: Lars Løkkes triumf i 1999 kan lære os meget om, hvordan man vinder magten

Han var underdog mod det politiske fænomen Peter Brixtofte. Men alligevel endte Lars Løkke Rasmussen som næstformand i Venstre i 1999. Og grunden til det kan koges ned til et ord: Relationer.

Podcast: Slip kontrollen og hav mod til at høre, hvad det drejer sig om - interview med Marianne Thyrring

Marianne Thyrring, direktør i DMI, har arbejdet med topledelse i mange år og har de senere år skiftet den klassiske New Public Management strategi ud med forandringsledelse med fokus på den amerikanske forsker Amy Edmondsons begreb om psykologisk tryghed i den frygtløse organisation.

Sådan bliver du selv robust

Selv det stærkeste træ kan falde. Mental robusthed har en afgørende betydning for, hvordan vi møder de udfordringer, der findes på arbejdspladser. Heldigvis er mental robusthed noget, man selv kan træne og forbedre. Få her fem gode råd til hvordan.

Ukomfortable samtaler hjælper mod magtmisbrug

Magt er et tveægget sværd for en virksomhed. På den ene side driver det virksomheden frem, på den anden side kan det hæmme væksten, siger ledelsesekspert Caroline Sehested, der har et våben mod magtkampe: Ukomfortable samtaler.

Workbook: Adfærdsdesign

I denne måned giver vores workbook perspektiver på adfærdsdesign – hvornår virker det, og hvornår virker det bare slet ikke?

Workbook: Bedre møder

I denne måned giver vores workbook perspektiver på, hvordan du kan forbedre mødekulturen i din organisation.

Workbook: Bundlinje og etik

I denne måned giver vores workbook perspektiver på sammenhængen mellem bundlinje og etik – Hvad bliver du som leder målt på? Er det kun bundlinjen, der tæller? Eller er det også vigtigt med langsigtede perspektiver?

Workbook: Bæredygtig ledelse

I denne måned får du perspektiver på det bæredygtige arbejdsliv. Bæredygtig ledelse handler om at forstå sine medarbejderes behov og samtidig være helt klar om rammer og grænser.

Workbook: Den effektive arbejdsplads

I denne måned giver vores workbook perspektiver på effektivitet vs. ineffektivitet, og hvordan du kan fremme effektiviteten i din organisation i en verden fuld af forstyrrelser.

Workbook: Det meningsfulde arbejdsliv

I denne måned får du perspektiver på det meningsfulde arbejdsliv. Vi ser på, om hamsterhjulet har psykologiske konsekvenser for dig, og du kan blive klogere på, hvordan du finder og holder fast i harmonien i dit (arbejds)liv.

Workbook: Effektiv mødekultur

I denne måned får du perspektiver på mødekultur, der i årevis har været et tilbagevendende tema, da dårlige møder koster tid, effektivitet og motivation.

Workbook: Forandringsledelse

I denne måned giver vores workbook perspektiver på forandringsledelse – der kræver, at man har medarbejderne med sig, for ellers kan man godt glemme at forandre noget som helst, er sikker i sin strategi, men agil i sit mål.

Workbook: Fremtidens medarbejdere

I denne måned får du perspektiver på fremtidens medarbejdere - generation Z er landet på arbejdspladserne, og det stiller nye krav til virksomhederne og ledelsen. For de unge har et andet syn på, hvad de vil acceptere i deres arbejdsliv.

Workbook: Fremtidens organisationer

I denne måned giver vores workbook perspektiver på fremtidens organisationer – hvordan kan man navigere i en verden, vi ikke ved, hvad bringer?

Workbook: High performance-teams

I denne måned får du perspektiver på high performance-teams og værktøjer til refleksion, der kan hjælpe dig til at få dine teams til at præstere optimalt.

Workbook: Kriser og skandaler

I denne måned giver vores workbook perspektiver på, hvordan du kan håndtere kriser og skandaler, når de lander på dit bord

Workbook: Ledelse opad

I denne måned giver vores workbook perspektiver på ledelse opad – en af de vigtigste ledelsesdiscipliner at mestre, hvis man vil påvirke den øverste ledelse.

Workbook: Magt og alliancer

Denne måneds workbook giver perspektiver på magt og undersøger, hvordan magt, trods potentielle farer, kan styres med omhu, indsigt og strategi.

Workbook: Motivation

I denne måned giver vores workbook perspektiver på motivation – hvad vil det egentlig sige, hvad gør os motiverede, og hvordan kan vi miste motivationen?

Workbook: Mærkbar ledelse

I denne måned får du perspektiver på mærkbar ledelse, der er helt afgørende for dit lederskab, da det er vejen til at lede bevidst. Hvis vi ikke ved, hvordan vi selv har det, hvordan kan vi vide, om vores medarbejdere trives?

Workbook: Pseudoarbejde

I denne måneder får du perspektiver på pseudoarbejde, der for mange er forbundet med bureaukrati og blandt andet forstås som kontrol af andres arbejde, møder uden formål og ligegyldige udviklingsprojekter.

Workbook: Psykologisk tryghed

I denne måned giver vores workbook indsigt i, hvordan du som leder kan sikre psykologisk tryghed i en hektisk hverdag.

Workbook: Robusthed

I denne måned giver vores workbook perspektiver på robusthed. Vi lever i en verden, der konstant forandrer sig, og evnen til at stå fast, når man møder udfordringer, er afgørende for vores mentale velbefindende såvel som for at trives og præstere under pres.

Workbook: Stress og ledere

I denne måned giver vores workbook perspektiver på stress og ledere – ofte har ledere fokus på at sikre, at deres medarbejdere ikke bliver stressede, men i processen glemmer de sig selv.

Workbook: Vindermentalitet

I denne måned får du perspektiver på, hvad vindermentalitet er og værktøjer til refleksion, der kan hjælpe dig til at få en ekstra fordel.

”Vi tager det bedste fra det, vi kender, og gør det bedre”

Da vindenergivirksomheden Naver Energy blev etableret, var det med en ambition om at være værdibaseret helt ind i kernen og tilpasse virksomheden til det, som fremtiden bringer.