lectureContent.image.alt
test

ELISABETH HAMERIK SCHWARZ

Podcast: Fokus på trivsel og værdier bliver afgørende i fremtiden

Hvis virksomheder ikke har værdierne i orden, får de overordentlig svært ved at tiltrække arbejdskraft i fremtiden. Caroline Hart Sehested rådgiver virksomheder om fremtidens talentudvikling og er denne måneds gæst i F5 Focus podcast.


Fleksibilitet, trivsel og værdier står allerøverst som de ting, virksomheder skal have fokus på, hvis de vil tiltrække talenter i fremtiden. Tallene viser, at unge allerede nu fravælger arbejdspladser, der ikke har værdierne og trivslen i orden. Ifølge Forbes fravælger hele 50 procent af kandidaterne nemlig virksomheder, der ikke har styr på værdierne, mens hele 66 procent Globale Talent Trends, LinkedIn Solutions fravælger virksomheder, hvor der ikke er fokus på trivsel.

”Det betyder, at hvis du har 10 kandidater, vil næsten syv af dem fravælge din virksomhed, hvis der ikke er fokus på trivsel og er en klar trivselsstrategi. Det er altså et problem i en tid, hvor der er mangel på kvalificeret arbejdskraft,” siger Caroline Hart Sehested, der har mangeårig erfaring med medarbejderudvikling og HR i blandt andet Novo Nordisk. I dag står hun i spidsen for FutureTalent, hvor hun rådgiver virksomheder om fremtidens talentudvikling: ”Den nye generation gør oprør med work-hard-play-hard-livet, hvor konsekvensen for et sundt privatliv bliver for stor på grund af karrieren. Men samtidig er grænsen mellem arbejde og privatliv de senere år blevet meget mere flydende, og det vil der blive gjort op med. Ledere har en tendens at til at ville skabe minimeres, fordi de selv har knoklet, og så skal de unge også – men sådan hænger verden ikke sammen længere, det gider de unge ikke.

Tal om det
For der er ingen, der har lyst til at brænde ud eller have en lederrollemodel, som er udbrændt, og netop den holdning viser sig også som en tydelig tendens i tallene. For mens 44 procent af generation Z siger, at de føler sig udbrændte, er antallet af, hvem der drømmer om at blive ledere ifølge Kandidatanalysen 2023 fra konsulenthuset Ballisager, faldet fra 27 procent til 15 procent på kun tre år, og det er bekymrende, at det specielt er de unges ledermotivation, der er styrtdykket, fortæller Caroline Hart Sehested:

”Og de er altså kun 26-27 år. De unge kommer til at tage nogle helt andre valg end os andre, og det bliver et clash. For som det er nu, har de for eksempel ikke lyst til at lede. Løsningen er, at man som leder får talt med sine medarbejdere om deres motivation. Både for at finde ud af, hvad der driver dem, men også fordi din vigtigste rolle som leder i fremtiden er, at medarbejderne trives.”

En del af løsningen på den manglende lyst til at ville være leder kan være selvledende teams, mener hun. ”Men virksomheden skal gå hele vejen. Det nytter ikke noget at give medarbejderne ansvaret for budgettet og så alligevel ville bestemme over det - det giver et tillidsproblem. Og så skal man finde ud af, hvilke værdier medarbejderne har tilfælles, og hvad der er det vigtigste for at kunne præstere bedst muligt som individ og som team,” siger hun og fortæller, at man i Google satte sig for at finde ud af, hvad medarbejderne i 180 teams havde af fælles karakteristika - og hvad der var vigtigst for dem for at kunne præstere på jobbet.

”Fællestrækket for gode teampræstationer var graden af psykologisk tryghed. Det er både afgørende for trivslen nu, men i fremtiden kan du slet ikke komme udenom det, hvis du vil tiltrække talenter,” siger Caroline Hart Sehested: ”Hvis man som leder kan være åben, have tillid til medarbejderne og stole på, at de gør deres bedste, er man nået langt. For folk har i dag og får endnu mere i fremtiden behov for at kunne tage sig selv med på arbejde og være hele mennesker.”

Du kan høre podcasten her.