RASMUS MARK PEDERSEN
Podcast: Lars Løkkes triumf i 1999 kan lære os meget om, hvordan man vinder magten
Han var underdog mod det politiske fænomen Peter Brixtofte. Men alligevel endte Lars Løkke Rasmussen som næstformand i Venstre i 1999. Og grunden til det kan koges ned til et ord: Relationer.
Martin Vith Ankerstjerne har været igennem lidt af hvert som politisk rådgiver. Han er rundet af ungdomspolitik i Venstres Ungdom, har været kampagnechef i Venstre og har blandt andet været særlig rådgiver for Karen Ellemann i først Indenrigs- og Socialministeriet og derefter i Miljøministeriet.
I dag er han direktør i og stifter af Decisions, som rådgiver om interessevaretagelse inden for sundheds- og fødevaresektoren. Og i podcasten F5 Focus giver han sit bud på, hvad ledere kan lære af politiske magtkampe.
Det fører os tilbage til 1999 og næstformandsvalget i Venstre. Der var tre kandidater:
- Peter Brixtofte – borgmester i Farum og lidt af en stjerne i datidens politiske landskab. Han formåede om nogen at gøre liberal politik folkeligt.
- Lars Løkke Rasmussen – tidligere formand for Venstres Ungdom og på det her tidspunkt amtsborgmester i Frederiksborgs Amt og folketingsmedlem.
- Eva Kjer Hansen – rutineret folketingsmedlem og på dette tidspunkt også medlem af Europaparlamentet.
Og selvom denne kamp om magten var klart defineret med faste rammer for afstemninger og procedurer, så mener Martin Vith Ankerstjerne alligevel, at der er meget, vi kan lære af politikens verden. Fra ambitioner og strategi til menneskelig interaktion og integritet, så tilbyder politikkens verden os en unik linse til at se lederskab gennem, forklarer han i F5 Focus.
I podcasten bemærker han, at magtkampe ofte føles som et negativt fænomen. Men i virkeligheden er det en naturlig del af enhver organisation, hvor nogle vil vinde, og nogle vil tabe. Udfordringen er at sikre, at disse kampe ikke bliver skadelige for organisationen eller individerne indenfor den. Forberedelse, forståelse af spillet og at have den rette rådgivning kan være nøglen til at navigere i disse komplekse vande.
Kampen om næstformandsposten i Venstre er et godt eksempel på, hvordan den, der har forberedt sig bedst, vinder. For ingen kan vinde et valg i Venstre uden at have godt fat i det jyske bagland. Det forsømte Peter Brixtofte, mens Lars Løkke Rasmussen dyrkede det. Dermed blev sejren grundlagt på relationer – et begreb som Martin Vith Ankerstjerne vender tilbage til igen og igen.
Uanset om du er ny i organisationen eller har været der i et stykke tid, er relationer nøglen, forklarer han. At omgive sig med folk, man stoler på, er afgørende. Men det er lige så vigtigt at have et netværk udefra – folk, der kan give et frisk perspektiv og vejlede en igennem udfordringerne.
Lyt til F5 Focus, hvor Martin Vith Ankerstjerne også giver helt konkrete råd til, hvordan man taler med andre for at få dem med på sit hold. Du kan finde podcasten her.