lectureContent.image.alt
test

NILS WÜRTZENFELD

Intimitet er nøglen til lederskab

Lederudvikling kommer i mange afskygninger, men der er stor forskel på udbyttet, mener Stefan Schlie, der er Head of WTG Engineering i Vattenfall. Han går både til workshops og konferencer, men peger på, at et netværk med kontinuitet og intimitet har mest at byde på.


Workshops, lederkurser, efteruddannelser og konferencer. Som moderne leder deltager man ofte i det ene arrangement efter det andet, der alle har til formål at styrke ens ledelse gennem ny inspiration og innovative løsninger.

Sådan er det også for Stefan Schlie, der løbende deltager i diverse ledertilbud for at få nye og faglige inputs. Det er dog ikke altid, at udbyttet er lige tilfredsstillende.

”Som leder får man utallige mails med invitationer til konferencer og workshop, hvorefter opgaven er at vælge og vrage. På kurser og workshops diskuterer du dog oftest tekniske aspekter af ledelse. Du diskuterer indhold mere end kontekst og følelser, og derfor synes jeg ikke altid, at udbyttet er lige godt”, siger Stefan og forklarer, at han til gengæld får meget ud af sin netværksgruppe, Transforming Leadership , hos F5 Networking.

”Jeg er medlem af flere ledergrupper, ligesom jeg tager på workshops og kurser, men udbyttet er ikke det samme, som jeg får ved at være medlem hos F5. Nøgleordene er kontinuitet og intimitet. Kontinuitet fordi den samme gruppe mennesker løbende mødes for at bygge videre på vores faglige relation og intimitet, fordi du over tid formår at røre ved hinandens følelser omhandlende ledelse”, fortæller han.

Stefan kan sagtens forstå, hvis andre ledere føler, at de har nok i workshops og lederkurser og derfor ikke mener, at de også har behov for et fagligt og personligt netværk. Han understreger dog, at dét udbytte, han tager med sig fra sit netværk, er unikt i forhold til de andre ledertilbud.

“Det er noget, der tager tid at opbygge, men nu er vi nået dertil, hvor vi virkelig kan tage nogle spændende og dybe diskussioner – eksempelvis om, hvor ledelsesmiljøer og ledelseskultur er på vej hen”, forklarer han og indrømmer, at han faktisk var ved at springe fra sin netværksgruppe, før den var kommet rigtigt i gang.

”De første par gange overvejede jeg faktisk at melde mig ud, da det blev for teknisk. Vi talte for lidt om ledelsestransformation, som jeg finder interessant, og i stedet meget om ny teknologi og tekniske aspekter af ledelse. Ligesom man gør på workshops og kurser”, siger han og tilføjer:

”Efterfølgende gik det op for mig, at det jeg efterlyste – nærheden og muligheden for at kunne gå i dybden og blive personlige – det var noget, der krævede tid. Det krævede, at vi opbyggede et tillidsforhold, og det har vi fået nu. Intimiteten betyder alt for mig i mit netværk, da det er med til at udvikle mig som leder i fællesskab med andre”, forklarer Stefan.